Gemeente Houten denkt in Serious Game na over betekenis van zelfsturende auto voor de samenleving

 

self driving

 

 

 

 

 

De gemeente Houten organiseerde in samenwerking met adviesbureau BMC op vier juli een werkconferentie “The Self Driving City” op haar gemeentehuis. Tijdens een “serious game” verkenden medewerkers en een enkele inwoner de effecten van autonome mobiliteit voor inwoners en beleid.

In Nederland is in het verleden veel op de schop gegaan met de komst van de auto. Grachten zijn gedempt, pleinen werden parkeerplaatsen, snelwegen werden doorgetrokken tot in de steden. In retroperspectief niet altijd gelukkige keuzes, die voor een deel al teruggedraaid zijn. De zelfsturende auto vraagt om vergelijkbare keuzes.  Houten vond het daarom belangrijk om zich, als eerste gemeente in Nederland, voor te bereiden op de kansen en risico’s van een nieuwe mobiliteitstransitie en hierbij de leefbaarheid van de gemeente als uitgangspunt te nemen.

Alle grote automerken hebben zich voorgenomen vóór 2025 een volledig zelfrijdend model op de markt te brengen. Een snelle introductie van zelfrijdende mobiliteit heeft  grote gevolgen voor onze beleving van tijd en ruimte, hoe wij ons geld verdienen en onze dag inrichten.

De toenemende stroom nieuwsberichten focussen zich op de technische capaciteiten van zelfsturende mobiliteit. De maatschappelijke effecten van autonome auto’s zijn nog onderbelicht. Op basis van de belangrijkste inzichten hierover zijn op 4 juli effecten en toepassingen in kaart gebracht voor de Houtense samenleving, inrichting van de ruimte en economie. De opbrengsten worden de komende tijd verrijkt via verkenningen in andere gemeenten.

Houten geeft hiermee invulling aan zijn ambitie om een “Proeftuin” te zijn en stimuleert andere gemeenten ook na te denken over wat de zelfsturende auto voor hun gemeente betekent.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Mathijs van den Heuvel, adviseur gemeente Houten 030 6392 812 of Ruben Polderman, adviseur BMC, 06 5599 5577.

Geef een reactie