Deelbakfietsen in Houten: wat vind jij?

In maart deden we een oproep voor meedenkers en -doeners voor het organiseren van deelbakfietsen in Houten. Die oproep heeft een tiental enthousiaste reacties opgeleverd. Met een groepje van zes geïnteresseerden zijn we vervolgens gaan brainstormen over de mogelijkheden.

Onze ideeën zijn rijp voor een reality check: wat vinden Houtenaren van een deelbakfiets-systeem? Om dit te onderzoeken hebben we een vragenlijstje opgesteld. Je doet ons een groot plezier door 3 minuten van je tijd hieraan te besteden. Alvast dank! => Naar de vragenlijst

Wat is er sinds de oproep gebeurd?

De eerste bijeenkomst kwamen we op het idee om in een 3-tal wijken te gaan starten met een (nieuw aan te schaffen) elektrische deelbakfiets. De aanschafkosten zouden dan door verhuur terugverdiend moeten worden. Tijdens de tweede bijeenkomst was iedereen wat minder zeker over de behoefte aan zo’n dienst. “Bijna iedereen vindt het een geweldig idee, maar of ze er ook gebruik van zouden maken… “.

Dat bracht ons oorspronkelijke idee aan het wankelen. We willen zeker geen grote sommen geld gaan uitgeven aan iets waar geen behoefte aan is. Maar dit bracht ons ook op een nieuw idee.

Hoe zou het zijn als bestaande bakfietseigenaren hun bakfiets op een gebruiksvriendelijke en veilige manier kunnen delen met buurtgenoten? En dat ze er ook nog een beetje aan verdienen. Zonder gedoe met reserveren, betalen, sleutel overdragen… Zodat er straks in Houten op heel veel straathoeken een bakfiets staat, die je eenvoudig kan gebruiken voor een heel schappelijk prijsje.

Dit alternatieve deelbakfietssysteem vergt nauwelijks investeringen. Het vraagt geen gedoe met organisaties, stichtingen, etc. en kan snel zorgen voor een hoge dichtheid aan beschikbare bakfietsen van allerlei soort.

Er bestaan inmiddels meerdere systemen die een dergelijke vorm van fietsen-delen ondersteunen. Het reserveren, betalen en openen van een slot, kan tegenwoordig allemaal eenvoudig met een app op je mobiel.

De grote vraag is nu: is er in Houten voldoende behoefte en bereidheid om mee te doen aan zo’n deel-idee? En zo ja, waar in Houten? Dat willen we onderzoeken met de al genoemde vragenlijst. Vul jij hem ook in? Alvast heel erg bedankt voor je hulp! => Naar de vragenlijst

Ps. Dit bericht mag je delen… graag zelfs.

Geef een reactie