Kinderen op jacht naar de stroomvreters

Kinderopvang De Notedop in Houten gaat met de kinderen samen op zoek naar stroomvreters en het stroomverbruik in het gebouw. Met die informatie gaan ze dan een plan met energiemaatregelen maken. De kinderen van De Notedop worden met deze aanpak actief betrokken bij de verduurzaming van hun gebouw. Ze worden hier in begeleid door Wilko Kistemaker van Groen Zonnig Houten. Hij heeft met deze aanpak al ervaring opgedaan op een Houtense basisschool, De Bijenkorf. Scholen en kinderopvanggebouwen gebruiken in het algemeen (erg) veel stroom en gas, zo ook Kinderopvang de Notedop. Er zijn veel relatief eenvoudige maatregelen te nemen die dit gebruik snel naar beneden kunnen brengen met minstens 10%, soms 20 %. Een van de oorzaken is sluipverbruik en een andere is verkeerd ingestelde apparatuur.

Komische aftrap

De aftrap van het project wordt een komische act over energieverspilling op 4 januari 2018 voor de kinderen van De Notedop. De kinderen worden vervolgens uitgenodigd om mee te doen aan het project. Er komt een banner met informatie voor de ouders, zodat zij op de hoogte zijn van de aanpak. De daadwerkelijke uitvoering van het project vindt plaats in de voorjaarsvakantie, op 27 februari en 1 maart 2018. Met een uitloop tot april ’18 en een evaluatie begin 2019.

Opsporen stroomvreters

In het project zullen de stroomvreters in het gebouw worden opgespoord. Alle energieverbruikende apparaten worden op een rij gezet en het verbruik wordt zo veel mogelijk gemeten. Er wordt een top 10 gemaakt van grootste verbruikers, waarop bespaard kan worden. Resultaat is het voorstellen van energiebesparende maatregelen. De kinderen zullen deze resultaten presenteren aan De Notedop. In een eerder project is de ervaring dat minstens 10 % van het stroomverbruik kan worden bespaard. En daarnaast bleek ook het gasverbruik flink naar beneden te kunnen.

Duurzaamheidsfonds Houten maakt dit project mede mogelijk. Ook wordt samengewerkt met andere Houtense initiatieven om het gasverbruik aan te pakken.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met De Notedop.

Geef een reactie