Inspiratiedag Energie voor Houten: “Niet minder, maar anders”

Op zaterdag 9 december trotseerden zo’n honderdtwintig Houtenaren de sneeuw voor de Inspiratiedag Energie voor Houten. Bij binnenkomst konden de bezoekers eerst even opwarmen met koffie of thee en lokaal lekkers. Op de markt gingen bezoekers in gesprek met verschillende duurzame Houtense initiatieven. Al snel klonk een gezellig geroezemoes in de aula van het Houtens.

Houten energieneutraal

Op uitnodiging van dagvoorzitter Petra Boom nam iedereen plaats voor het podium. Naar 100% lokale duurzame energie is een forse opgave, maar het kan! En iedereen kan daaraan meedoen. Maar dan wordt het leven wel iets anders. Hoe anders schetsten Andries van den Broek (Sociaal en Cultureel Planbureau) en Kees Vringer (Planbureau voor de Leefomgeving) aan de hand van de vier V’s: Verwarming, Vervoer, Voeding en Vakantie.

Hoe duurzaam is de zaal?

Met behulp van stemkastjes maakten de aanwezigen duidelijk hoe ze er op deze thema’s voorstaan. Zo had maar liefst een derde van de aanwezigen geen auto. Maar tegelijkertijd waren de meesten in de zaal in 2017 wel met het vliegtuig op (korte) vakantie geweest. Kees Vringer: “Met een jaarlijkse vakantie naar Thailand gaan we het niet redden.” De vraag hoe je de groei van de luchtvaart kunt beperken leverde mooie gesprekken op met de zaal. Wordt vliegen dan alleen voor de rijken? Of mag iedereen max. 5000km vliegen? Of zijn er nog andere oplossingen mogelijk?

Zoveelste energietransitie

Andries van den Broek plaatste de energietransitie in een historisch perspectief. Wat kunnen we leren van de komst van elektriciteit, de aansluiting op het Groningse aardgas en de opkomst van olie? In ieder geval dat elke verandering op onbegrip stuit en in het begin zeker niet als vooruitgang wordt gezien. Andries: “Verandering van een samenleving kost tijd. Het gedrag van al die individuen moet veranderen. Of een andere optie is investeren in de jeugd en wachten tot de weerstand letterlijk uitsterft.” Dat statement werd nog een paar keer aangehaald tijdens de workshops.

Workshop

In de workshops gingen de Houtenaren zelf aan de slag voor een duurzamer Houten. Houtenaren lieten zich inspireren hoe je zelf thuis energie kan besparen en opwekken. Er waren levendige gesprekken over wat er nodig is voor een energieneutraal Houten: welke technieken en gaan we het samen doen of ieder voor zich? In twee andere workshops stond juist dat ‘samen doen’ centraal. Daar kregen deelnemers inspiratie en (ervarings-)kennis voor het starten van een eigen initiatief. Misschien wordt één van de deelnemers aan deze workshops wel de winnaar van de Groene Keus in 2018…

Groene Keus 2017

De verkiezing van de Groene Keus 2017 vormde de afsluiter van de Inspiratiedag Energie voor Houten. Negen initiatieven hadden dit jaar een aanvraag ingediend bij het Duurzaamheidsfonds Houten en heel Houten heeft kunnen stemmen op hun favoriet. Maar liefst 4541 stemmen zijn er geteld. De voorzitter van het Duurzaamheidsfonds, Gijs van Kuijk, was trots op zoveel initiatieven en stemmen: “De Groene Keus wordt duidelijk steeds breder!” Met één druk op de knop onthulde hij samen met de dagvoorzitter de winnaar van de Groene Keus 2017. En dat is de werkgroep Groene Kerk van de RK Parochie Houten. Zij krijgen als winnaar van de Groene Keus de trofee van 2017! Daarnaast krijgen zij 10.000 euro voor duurzame en sfeervolle LED verlichting in haar kerk, ter vervanging van de (kwikdamp)lampen. Alle negen initiatiefnemers krijgen financiële ondersteuning voor het realiseren van hun duurzame initiatief. Wilt u ook meedoen om een Houten duurzaam te maken? Volgend najaar is er wederom een ronde waarin u een duurzaam initiatief kunt indienen. Houdt daarvoor de website van Duurzaamheidsfonds Houten in de gaten!

Houtense duurzame initiatieven op de markt:

Fablab Tinkerinq, GroenZonnig Houten, Opgewekt Houten, De Hoeven Energie, Wereldwinkel Houten, Repair café, DoChallenge, Buurthuis Ecowijk, Bloemen Rondweg, Powerplant (Go Ape), Energy Challenges en ook Wellantcollege, College de Heemlanden, en de gemeente Houten.

Geef een reactie