Kinderen op jacht naar de stroomvreters met Max en Keet in de Notedop

Op 4 januari vond in Kinderopvang de Notedop aan de Peppelkade in Houten de aftrap plaats van een energie-bespaarproject waarin kinderen een belangrijke rol spelen.

Max en Keet redden de wereld

Als start van dit project keken 40 kinderen van de Notedop naar de muzikale voorstelling, ‘Max en Keet redden de wereld’. In deze voorstelling helpen Max en Keet (gespeeld door Mitch Wolterink en Jolien Kistemaker) hun knotsgekke juffrouw Hittepetit, die niks weet van duurzaamheid, om de school zuiniger te maken. Ze krijgen hierbij hulp van de wel heel bijzondere inspecteur Lektra. Deze komische en muzikale voorstelling waarin kinderen kunnen leren, meezingen en meedenken over klimaatmaatregelen en energiebesparen in en rondom school, was zeer inspirerend. Charlotte Nodelijk, directeur van de Notedop, was van het begin af aan enthousiast over het energiebespaarproject van Groen Zonnig Houten.

De jacht naar stroomvreters

Deze voorstelling over energieverspilling markeert de start van het project ‘Kinderen op jacht naar stroomvreters’. De volgende vragen worden daarin beantwoord: Wat zijn de stroomvreters? Wat is het stroomverbruik? Welke energiemaatregelen kunnen we nemen? Het bespaarplan wordt door de kinderen aan de leiding gepresenteerd. De kinderen worden in dit project actief betrokken bij de verduurzaming van hun gebouw. Daadwerkelijke uitvoering van de aanpak zal in de voorjaarsvakantie op 27 februari en 1 maart 2018 plaats vinden in twee groepen van totaal 15 kinderen.

Ze worden hierin begeleid door Wilko Kistemaker van Groen Zonnig Houten. Hij heeft met deze aanpak al ervaring opgedaan op basisschool De Bijenkorf. Scholen en kinderopvanggebouwen gebruiken in het algemeen (erg) veel stroom en gas, zo ook Kinderopvang de Notedop. Er zijn veel relatief eenvoudige maatregelen te nemen die dit gebruik snel naar beneden kunnen brengen met vaak wel 20 %. Een van de oorzaken is sluipverbruik en een andere is verkeerd ingestelde apparatuur. Er worden inmiddels al LED lampen aangebracht in het hele gebouw.

De jacht naar stroomveters is mede mogelijk gemaakt door het Duurzaamheidsfonds Houten. Alle Houtense scholen en kinderopvang kunnen meedoen aan dit project van Groen Zonnig Houten. Max en Keet komen dan ook weer langs voor de muzikale aftrap. Neem hier voor contact op met houten@groenzonnig.nl.

Geef een reactie